přečtěte si několik rad jak si půjčit auto

Vyberte si auto, které opravdu chcete a využijete

Pozorně si přečtěte rezervační a storno podmínky

věk řidiče, řidičský průkaz

  • další řidič
  • pojištění
  • asistence v případě nehody
  • palivo-pravidla
  • platební metody/storna/změny
  • voucher
  • další služby navíc

Rezervujte si auto za malý deposit

 

Co s sebou k vyzvednutí vozidla?

 

  • Voucher s rezervací vozidla
  • Platný řidičský průkaz
  • Embosovanou kreditní kartu na jméno řidiče
  • Platný pas/občanský průkaz

V autopůjčovně

  • Předložte voucher, řidičský průkaz, kreditní kartu
  • přečtěte si pečlivě podmínky a pravidla příslušné půjčovny aut
  • Ujistěte se, že máte a rozumíte jednotlivým druhým pojištění

Než opustíte autopůjčovnu?

  • Zkontrolujte si vozidlo zda je v pořádku
  • Zda máte všechno dokoupené příslušenství (GPS, dětskou sedačku atd)
  • Ujistěte se, zdá znáte trasu kam jedete

Užij si svojí cestu!

Zrušení (cancel) a úprava (amend) rezervace: zde

Veškeré podmínky při používání rezervačního systemu Cartrawler jsou k dispozici při rezervaci vozidla, se kterými je nutné se seznámit a souhlasit s nimi, aby rezervace mohla být úspěšně dokončena a potvrzena.

Fly4less.cz používá nejmodernější vyhledávání a porovnání vozidel system Cartrawler.

 

Obecné rady

 Autopůjčovny najdete na každém letišti, v hotelech i ve větších městech. Nemělo by vás ale překvapit, že podmínky půjčovného se liší nejenom v každé zemi, ale také v každé provozovně. Při výběru si je proto předem dobře přečtěte a raději porovnejte s podmínkami jiných společností.

Systém funguje tak, že si stvrzenku, která vám přijde e-mailem, vytisknete a na příslušné adrese si v daný den vyzvednete auto. K převzetí potřebujete jak doklad totožnosti, tak platební kartu.

Na internetu máte u větších společností možnost vybrat si auto přímo z nabídky, od těch menších až po minibusy. Můžete si půjčit vůz s automatickou nebo s manuální převodovkou. Počítejte však s tím, že automat je sice pohodlný, ale spálí větší množství paliva. A ještě jedna věc je zrádná: i když jste u vlastního auta zvyklí na benzín, v půjčovně můžete dostat diesel, nebo obráceně. Při tankování proto zpozorněte, ať se vám cestování zbytečně nezkomplikuje.

Každá autopůjčovna nabízí také takzvané doplňkové služby. Autorádio a CD přehrávač jsou už sice běžným standardem, ale třeba za dětskou sedačku, box na lyže, druhého řidiče, půjčení a vrácení auta v jiném místě, náklady na palivo, překročení hranice do jiné země, vrácení auta mimo pracovní dobu půjčovny nebo letištní poplatek si budete muset připlatit. K ceně půjčovného se připočítává také pojištění.

společnost většinou vyžaduje kreditní kartu, kde zablokuje částku výpůjčky a vaši spoluúčast buď v korunách, nebo v eurech v rámci Evropy. Po vrácení vozu vám strhnou pouze částku za zapůjčení auta, zbytek musí odblokovat.

I v tomto případě existuje řada rozdílů, hlavně v typech pojištění. Připojistit se můžete třeba proti krádeži i pro případ všech škod.

Každá firma má určité podmínky, ale většinou už mají zahrnutou nějakou spoluúčast, která bývá nižší než na přepážce v autopůjčovně. Pokud se něco stane, nabouráte nebo auto odřete a bude to vaše chyba, některé společnosti vám peníze vrátí, protože spoluúčast už je zahrnuta v ceně zapůjčení vozu

Půjčené auto se od toho vašeho může dost lišit. Před jízdou si raději nechte ukázat i základní věci: kde se otevírá kufr, jak se zapínají světla a ovládají stěrače nebo zpátečka. Podívejte se také, zda je auto v naprostém pořádku a bez škrábanců. A před cestou pamatujte na to, že v zemi, kde si půjčíte auto, mohou platit jiná silniční pravidla. Auto na letišti si mužete rezervovat na autopujcovnaletiste.cz nebo na pujcovnaautlevne.cz

 

Zapůjčení auta

Pronájem auta je skvělý způsob jak cestovat svým vlastním tempem. Můžete si pronajmout auto na celou dobu pobytu nebo jen na jeho část.

Důležité tipy

  • za vrácení vozu mimo otevírací dobu (nejčastěji 7:00 až 23:00) pobočky se platí příplatek nejlevnější
  • půjčení auta nabízí každá autopůjčovna na letišti, jinde je pronájem auta obvykle dražší
  • půjčovny aut nepřijímají elektronické karty typu Visa Electron a Maestro
  • minimální doba půjčení auta jsou často 3 dny, chcete-li pouze 2 dny, stále platíte za tři dny

mimo hlavní sezónu rezervujte 14 až 3 dny předem, jsou načítány nízké tarify a různé akce

  • nepřiplácejte zbytečně za vyšší kategorii vozu, většinou dostanete lepší vůz než zaplatíte
  • zvážte nutnost nadstandardního připojištění, které vám bude nabízeno, jinak odmítněte
  • nezapisovat zbytečně více řidičů, pokud to není zahrnuto v základní ceně zdarma
  • v?tšina autopůjčoven pronajímá auta bez omezení najetých kilometr?
  • ověřte si, zda se auto vrací s plnou či prázdnou palivovou nádrží

Jaké doklady potřebujete

Budete potřebovat platný řidičský průkaz vydaný v zemi vašeho trvalého bydliště se zpětnou platností minimálně 1 rok (některé společnosti vyžadují 2 roky). Pokud je váš řidičský průkaz doplněn o nedílnou sešitovou část, budete ji také potřebovat. Nebyl-li váš řidičský průkaz vydán v jedné ze zemí Evropského společenství (ES) nebo zemí střední a východní Evropy a centrální Asie (ECA), může být požadován mezinárodní řidičský průkaz.

 

Omezení

Nejnižší věk pro půjčení auta je 23 let (u některých společností 21) a nejvyšší věk bývá 70 (u některých společností 80). Pokud jste mladší řidič, můžete se setkat s omezeními ohledně typu a velikosti auta. Stejně tak půjčovné může být pro mladší řidiče vyšší. Většina půjčoven aut poskytuje pro případ poruchy nouzovou asistenční službu, ale při sjednávání půjčení auta se raději ujistěte, zda je tato služba zahrnuta.

 

Půjčení auta probíhá ve 3 krocích

1. Rezervace

Auto z půjčovny si lze rezervovat online nebo osobně v kanceláři půjčovny anebo prostřednictvím cestovní kanceláře. Pokud potřebujete auto ihned po příjezdu, obvykle naleznete alespoň jednu půjčovnu na letišti. Většina půjčoven aut přijímá pouze platby platební nebo kreditní kartou, ale pokud si pronajímáte auto osobně, přes cestovní kancelář nebo v kanceláři půjčovny aut, bude nejspíš možno platit i hotově. Auto si lze u většiny společností pronajmout až na 60 dní, ale je lepší si u konkrétní společnosti ověřit, jaká je její maximální půjčovní lhůta. Výběr vozů je od malých přes rodinné až po luxusní jako je Mercedes nebo Lexus. Půjčovny nabízejí i další vybavení, jako například dětské sedačky nebo nosiče na auto, za které zaplatíte navíc. Všechny společnosti nezahrnují do ceny půjčovného pojištění, proto se raději informujte, než provedete rezervaci. Bez příslušného pojištění byste neměli vůz řídit.

2. Vyzvednutí auta

Při rezervaci auta je potřeba zvolit místo pro jeho vyzvednutí a vrácení. Při vyzvedávání vozu zkontrolujte technický stav kvůli případným poškozením a informujte o nich pracovníky půjčovny, aby vám tato poškození nebyla naúčtována. Pozornost určitě věnujte palivové politice společnosti. Dříve než uskutečníte rezervaci, tak se ptejte se na to, jakým způsobem funguje. Nejčastěji to bývá v Česku i v Evropské unii založeno na principu "od plné do plné", tj. že vozidlo převezmete s plnou nádrží a s plnou nádrží ho musíte také přivézt. Na infolince se také zeptejte, jestli se pravidla silničního provozu v dané zemi nějak liší od těch v České republice. V autopůjčovnách se často objevují dodatečné pokuty např. zaparkování. Při převzetí vozu budete požádáni o předložení řidičského průkazu a vaší kreditní/platební karty a také o podpis smlouvy s půjčovnou aut, v níž přijmete zodpovědnost za jakákoliv poškození auta vzniklá po dobu vašeho pronájmu. Zeptejte se i na to, co máte dělat, když se stane dopravní nehoda, nebo se auto porouchá (sami od sebe bez konzultace s autopůjčovnou vozidlo do opravny nedávejte).

Spoluúčast ( tzv. rozdíl, v angličtině excess)

Výše této spoluúčasti se liší v jednotlivých zemích a závisí na typu vozidla. Spoluúčast si lze připojistit na místě, při vyzvednutí vozidla. Pro malá, střední vozidla se jedná o částku cca 15-20EUR/den. U některých speciálních nabídek a akcí je již spoluúčast součástí ceny. Vždy je výrazně označeno.

3. Vrácení auta

Obecně se doporučuje vrátit auto během pracovní doby půjčovny. Vozy se půjčují na 24 hodin, takže mnohdy stačí, když auto vrátíte ráno. Je to kvůli tomu, aby zaměstnanec mohl zkontrolovat stav auta, a předešlo se tím komplikacím, které by mohly způsobit, že z vaší platební karty bude odepsáno více, než jste očekávali. Pro vrácení auta mimo pracovní dobu jsou k dispozici tzv. return boxy (většinou je tato služba ale zpoplatněna). Pokud auto přece jen vracíte mimo pracovní dobu půjčovny, je lepší ho i vyfotit, abyste mohli dokázat, že bylo vráceno v dobrém stavu.

 

Pokud autopůjčovna odmítne aktceptovat kreditní kartu z jakéhokoli důvodu, vždy požadujte PÍSEMNÉ ODŮVODNĚNÍ pro případné reklamace, vyžádejte si i jméno obsluhujícího personálu.

Jakékoli reklamace mohou být řešeny maximálně do 30 dnů od vrácení vozidla a musí být vždy podloženy písemnými doklady.

 

Ceny za půjčení auta

Půjčovné je různě vysoké podle typu auta, které si vyberete, délky vašeho pronájmu a místa, kde si auto půjčíte (půjčovné na letišti může být vyšší).

Kvalitní autopůjčovna jako Hertz, Avis, Sixt, Europcar, National, Alamo, Dollar či Thrifty, umožňují online rezervace půjčení vozů na svých stránkách, ovšem takový pronájem auta není nejlevnější, neboť jej nelze přímo porovnat jako u nás na www.fly4less.cz

Přesnou cenu zjistíte u konkrétní společnosti. Vůz byste neměli řídit bez pojištění, proto si ověřte, zda je pojištění zahrnuto v konečné ceně nebo zda je potřeba za něj zaplatit zvlášť.

V úvahu je vždy třeba brát, že základní ceny za půjčení automobilu, které jsou uvedeny například na internetu, nejsou konečné a nezahrnují další náklady. Mezi tzv. doplňkové služby, které jsou zpoplatněny samostatně, patří hlavně tyto:

  • půjčení a vrácení vozidla v jiném místě,
  • vrácení vozidla mimo pracovní dobu (obecně se nedoporučuje),
  • dětská sedačka,
  • překročení hranice do jiné země,
  • možnost, aby vozidlo řídil i další řidič,
  • letištní poplatek,
  • náklady na palivo,
  • dodatečné kilometry přidané k omezenému počtu ujetých kilometrů, pokud takové omezení existuje.

Ceny se budou také lišit podle typu pojištění pro případ škody. Existuje řada typů pojištění, od pojištění proti krádeži po pojištění pro případ velkých škod a pojištění pro případ všech škod, tyto typy byste měli při srovnávání cen zohlednit. Je proto vhodné zavolat na infolinku půjovny a zjistit konečnou cenu přesně pro účel plánované cesty.

Před půjčením

Pozornost určitě věnujte palivové politice společnosti. Dříve než uskutečníte rezervaci, tak se ptejte se na to, jakým způsobem funguje. Nejčastěji to bývá v česku i v Evropské unii založeno na principu "od plné do plné", tj. že vozidlo převezmete s plnou nádrží a s plnou nádrží ho musíte také přivézt. Dále si ověřte věková omezení. Půjčit auto si lze často až od 21 let věku. Také se před podáním rezervace informujte, jak daná společnost řeší případ, kdy rezervaci zrušíte. Například u námi oslovené autopůjčovny SIXT platí, že pokud si rezervujete auto i s pojištěním, neplatíte za storno rezervace nic, pokud bez pojištění, zaplatíte za storno asi 5 euro. Na infolince se také zeptejte, jestli se pravidla silničního provozu v dané zemi nějak liší od těch v České republice. V autopjčovnách se často objevují dodatečné pokuty např. za parkování.

 

Slovníček pojmů

ALI Additional Liability Insurance (dodatečné pojištění odpovědnosti)

LIS Liability Insurance Supplement (příplatek k pojištění odpovědnosti)

LDW Loss Damage Waiver (pojištění pro případ ztráty)

CDW Collision Damage Waiver (pojištění pro případ nehody)

PAI Personal Accident Insurance (pojištění pro případ úrazu)

PEP Personal Effects Protection (ochrana osobních věcí)

PEC Personal Effects Coverage (pojištění osobních věcí)

PERSPRO/CCP Carefree Personal Protection (osobní pojištění)

UMP Uninsured Motorist Protection (ochrana nepojištěných řidičů)


Online letenky

Online rezervace auta dle Vašich potřeb - malá, kompaktní, SUV, přesně pro účel vaší cesty. Dokážeme Vám nabídnout i auto pro 9 či 12 osob. Fly4less.cz vždy nabídne tu nejlepší cenu v destinacích v Evropě, USA i Asii. Jsme specialisté na nabídku aut ve Španělsku, kde naše ceny patří k těm absolutně nejnižším. Záleží nám na kvalitě našich služeb, i proto používáme zabezpečené servery pro internetové transakce.

Od roku 2009 autopujcovnalevne.cz poskytla tisíce levných nabídek autopůjčoven po celém světě pro naše zákazníky jak pro obchodní cesty, tak auta na dovolenou. Připojte se k tisícům spokojených zákazníků, kteří si rezervovali auto s námi a získejte cenovou nabídku na levné autopůjčovny kdekoli na světě ještě dnes, pomocí našeho zabezpečeného on-line rezervačního systému nebo nám zavolejte. Nabízíme profesionální zákaznický servis každý den od 9 do 21 hodin. Veškeré rezervace jsou generovány a zajišťovány systémem Cartrawler

Cestovní nástroje

V cestovních nástrojích přinášíme různé tipy jak dosáhnout a rezervovat letenky za nejnižší ceny. Mezi ně patří hledání i v okolních dnech, nejlépe +- 3 dny ve vámi požadovaném termínu. Další radou jak docílit nižší ceny je letět třeba uprostřed týdne za nebo odlétat z okolí českých hranic nejčastěji využívané patří odlety z Berlína,Vídně, Mnichova, ale i z Wroclavi Krakova nebo Katovic.


Nejhledanější letenky

Nejhledanější letenky z naší nabídky. Letenky, které naši zákazníci nejčastěji vyhledávají.




Newsletter

Přihlašením do odběru newsleteru souhlasíte se zpracováním osobích údajů Fly4less.cz