Město Paříž

O Paříži se říká, že je jedno z nejkrásnějších měst světa. Naleznete zde, vše po čem vaše srdce touží. Paříž je hlavní město Francie. Neleží ve středu francouzského hexagonu, nýbrž je mírně posunuta k severu. Protéká jí řeka Seina ve směru od východu k západu, kde se u města Le Havre vlévá do Atlantského oceánu.

Od velkolepých bulváru po moderní obchody, operní scény, zakouřené hospůdky, luxusní restaurace až po romantické procházky malinkými uličkami. Je umístěná na severu Francie v ohybu řeky Seiny a zahrnuje dva ostrovy, Ile Saint-Louis a větší Ile de la Cite, které tvoří nejstarší část města.

Paříž je jedním z nejpopulárnějších turistických cílů na světě, s více jak 30 miliony zahraničních návštěvníků ročně. Největším lákadlem je samozřejmě Eiffelova věž, Champs Elysées, Montmartre, Moulin Rouge, Lucemburské zahrady, atd.

Paříž má kolem dvou miliónů obyvatel, pařížská aglomerace pak celkem deset miliónu, přibližně tedy stejně jako celá Česká republika. Paříž je rozdělena do dvaceti městských obvodů (francouzsky: arrondissement). ?Arrondissementy? jsou uspořádány do ?šneka?, pro vysvětlení arrondissement s číslem jedna je úplně v centru na pravém břehu Seiny, na protilehlém břehu je však již Paříž 6. Čím vyšší číslo se tedy na adrese objeví, tím dále od centra Paříže se nacházíte.

Nadmořská výška je poměrně nízká, pohybuje se od 30 m. n. m. (na nábřežích Seiny) do 130 m. n. m. (Montmartre, jediný kopec v blízkosti Paříže). Rozloha Paříže (bez aglomerace) činí přibližně 100 km2.

První zmínky o Paříži máme již ze třetího století př. n. l. Osídlen byl však jen malý ostrůvek na Seině. Byl obýván keltským kmenem Parisiů, z toho pramení dnešní jméno velkoměsta. Hlavním městem se Paříž stala v roce 508 n.l.

Při návštěvě Paříže si určitě povšimnete, že před každou významnější památkou i na zcela podle Vás možná zapadlém místě nápadně často potkáváte ?sochu pádla s textem?. Jedná se o stručnou historii daného místa, takže pokud umíte francouzsky (bohužel texty jsou jen ve francouzštině), máte příležitost dozvědět se spoustu zajímavých věcí.

Eiffelova věž

Je 324m vysoká, byla postavena v letech 1887 až 1889 na počest Světové výstavy, která se roku 1889 konala v Paříži. Pařížané tuto stavbu nejprve nenáviděli, ale v současné době je věž jedním z významných turistických cílu Francie a jsou na ní hrdí.

Věž je třípatrová, nahoru se lze dostat pešky ale i výtahem. Výtahy jsou tři, jsou umístěny ve třech nohách věže. A ve čtvrté je schodiště, které vede jen do druhého patra. První plošina je ve výšce 57 m, druhá ve výšce 115 m a třetí ve výšce 237 m. Na plošinách naleznete různé restaurace a bary. A ze třetí plošiny při dobrém počasí je krásný pohled na celou Paříž.

Katedrála Notre-Dame

Chrám Matky Boží byl stavěn 182let a roku 1345 byl dokončen. Výška věží je 69 m a poskytne nám krásný výhled, který je odměnou za namáhavý výstup (387 schodů).

Vítězný oblouk

Stojí uprostřed náměstí Charlese de Gaulla na západním konci slavného pařížského bulváru Avenue des Champs-Elysées. Dal ho postavit v letech 1806-1836 Napoleon Bonaparte jako znak své moci ve vyhraných bitvách. Je vysoký 50 m a Francouzi ho znají pod jménem Arc de Triomphe de l?Étoile .

Louvre

Na pravém břehu řeky Seiny, mezi ulicemi Rivoli a Place de Concorde se nachází jedno nejvýznamnější muzeu Francie. Původ sbírky sahá do 16. století. Sbírka je rozdělena do 7 oddělení.

Moulin Rouge

Na počátku 20. století Joseph Oller vybudoval světoznámý kabaret Moulin Rouge. Červený mlýn se nachází na Boulevard de Clichy kousek od Montmartru. O kabaretu bylo natočeno několik desítek celovečerních filmu a dokumentů.

Online rezervace


Online letenky

Online rezervace auta dle Vašich potřeb - malá, kompaktní, SUV, přesně pro účel vaší cesty. Dokážeme Vám nabídnout i auto pro 9 či 12 osob. Fly4less.cz vždy nabídne tu nejlepší cenu v destinacích v Evropě, USA i Asii. Jsme specialisté na nabídku aut ve Španělsku, kde naše ceny patří k těm absolutně nejnižším. Záleží nám na kvalitě našich služeb, i proto používáme zabezpečené servery pro internetové transakce.

Od roku 2009 autopujcovnalevne.cz poskytla tisíce levných nabídek autopůjčoven po celém světě pro naše zákazníky jak pro obchodní cesty, tak auta na dovolenou. Připojte se k tisícům spokojených zákazníků, kteří si rezervovali auto s námi a získejte cenovou nabídku na levné autopůjčovny kdekoli na světě ještě dnes, pomocí našeho zabezpečeného on-line rezervačního systému nebo nám zavolejte. Nabízíme profesionální zákaznický servis každý den od 9 do 21 hodin. Veškeré rezervace jsou generovány a zajišťovány systémem Cartrawler

Cestovní nástroje

V cestovních nástrojích přinášíme různé tipy jak dosáhnout a rezervovat letenky za nejnižší ceny. Mezi ně patří hledání i v okolních dnech, nejlépe +- 3 dny ve vámi požadovaném termínu. Další radou jak docílit nižší ceny je letět třeba uprostřed týdne za nebo odlétat z okolí českých hranic nejčastěji využívané patří odlety z Berlína,Vídně, Mnichova, ale i z Wroclavi Krakova nebo Katovic.


Nejhledanější letenky

Nejhledanější letenky z naší nabídky. Letenky, které naši zákazníci nejčastěji vyhledávají.




Newsletter

Přihlašením do odběru newsleteru souhlasíte se zpracováním osobích údajů Fly4less.cz